Tentoonstelling

19 Voor, tussenin en achter

10 09 > 05 11 2022
Hans Lankes (D)

De knipsels van Hans Lankes (Duitsland) gaan verder dan de bekende papercuts. Hij gebruikt het op een radicale, persoonlijke en eigentijdse manier. Zijn knipsels zijn eigenlijk ruimtelijke objecten waarvan de presentatie een inherente, intense en onmiddellijke kwaliteit heeft. Wie deze kunstwerken en installaties onder ogen krijgt, bevindt zich midden in een zeer esthetisch spanningsveld. Vrij experiment en nauwkeurigheid wisselen elkaar af. Er zijn mogelijkheden voor beleving en interpretatie. Lankes is niet geïnteresseerd in conclusies, zegt hij, hij wil ‘ruimtes openen en perspectieven blootleggen’.

Er is altijd voor, tussen en achter. De werken zijn als lichamen die gekleurde lichte en/of donkere schaduwen creëren. Deze kunstwerken verkennen de ruimte. Afhankelijk van de lichtinval, bij daglicht of kunstlicht, schijnen de werken driedimensionaal.

Tot op heden wordt de kunst van Hans Lankes verzameld in musea, kunstinstituten en privécollecties in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Frankrijk, Monaco en de VS.

Regina Hoff

Archief

18 Resonantie Connectie

Door papier te vouwen ontstaat een vouw die niet kan worden verwijderd, net zoals een snijwond een litteken achterlaat. Het litteken kan vervagen, maar het zal altijd het oppervlak markeren.

Lees meer...

17 Proeftuin

Marieke van Mieghem en Loes Schepens werken met natuurlijk materiaal, en zij doen hiermee eindeloze experimenten voordat de het unieke stuk vervaardigd wordt. Dit onderzoek leidt tot inzicht en verdere keuzes.

Lees meer...

16 In Aanraking

Het contact met een materiaal, afgeleid van de natuur, roept een zindering, een herinnering of enig ander oergevoel op. Wij zijn tenslotte nog steeds zoogdieren, onderdeel van die universele natuur.

Lees meer...

15 Stillevens | Kosmos

Annelies Morris maakt collages van papier en schetst ze met draad via borduren met de naaimachine. Juist de imperfectie, hangende draden, gescheurd en transparant papier maken dat het werk karakter heeft. Loes Schepens maakt wandobjecten van handgeschept plantaardig papier. Het materiaal vlas is uitgangspunt geweest om deze serie kosmische beelden te maken.

Lees meer...
Vlas Papier

14 Vlas | Papier

De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk.

Lees meer...

13 Verlangen naar buiten, de tijd verdwijnt

Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.

Lees meer...

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden 25 04 > 10 07 2021 Marlies Lageweg, Loes Schepens SPECIMENS Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën.…

Lees meer...

11 Collages In de etalage

De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.

Lees meer...
Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…

Lees meer...
Ilse Pierard Gabi Rets

09 Vonk van Geluk

09 Vonk van Geluk 18 07 > 03 10 2020 Ilse Pierard | Gabi Rets De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en…

Lees meer...