Tentoonstelling

16 In aanraking

02 04 > 04 06 2020
Danièle Knirim, Loes Schepens

Wat één van de normaalste dingen was, namelijk aanraking, werd ineens vreemd tijdens de pandemie. Er werd verlangd naar elkaars aandacht en het abnormale werd normaal.

Nu, na twee jaar afstand mogen we weer dichter bij elkaar zijn, mogen we ons weer met elkaar gaan verweven. Maar misschien wankelen we nu wel, terwijl we opnieuw uitzoeken hoe de verhoudingen zijn. Waar de grenzen eerst duidelijk zichtbaar waren, zijn ze nu schimmig en proberen we die herontdekken. Het verweven en aanraken van elkaar kan zelfs gespannen voelen en soms zelfs als een worsteling.

Hoe de vijandige omstandigheden in de wereld nu voelbaar zijn voegt nog een extra laag toe: Nu we ons weer kunnen verrijken met kunst en cultuur, met uitgaan en dansen, mag je daar van genieten? Als je weet dat er zo dichtbij mensen in angst leven en van de één op de andere dag verliezen wat hun lief is.

Het antwoord daarop heeft Danièle Knirim niet, ze wankelt daarin ook. Met haar werk in de expositie ‘In aanraking’ wil ze haar hoop laten zien. Dat we ondanks dat het vreemd en onwennig aanvoelt, we de moeilijke verwevenheid wél samen doen.

Veel mensen willen de papieren wandobjecten van Loes Schepens aanraken. Het materiaal waarvan het gemaakt is roept vragen op en is blijkbaar ‘aantrekkelijk’. Dat het kunstwerk daadwerkelijk papier is, en hoe sterk, kleurrijk en transparant het is, daar komt de verbazing. Hoogstwaarschijnlijk heeft het er ook mee te maken dat het vervaardigd is van puur natuurlijk materiaal en dat het ons, als mens, wat doet. Het voelen wordt een emotionele handeling, de tactiliteit raakt ons. Het contact met een materiaal, afgeleid van de natuur, roept een zindering, een herinnering of enig ander oergevoel op. Wij zijn tenslotte nog steeds zoogdieren, onderdeel van die universele natuur. En daar ontstaat een voelbare herkenning, en daar kunnen we in moeilijke tijden ons aan vasthouden.

Archief

15 Stillevens | Kosmos

Annelies Morris maakt collages van papier en schetst ze met draad via borduren met de naaimachine. Juist de imperfectie, hangende draden, gescheurd en transparant papier maken dat het werk karakter heeft. Loes Schepens maakt wandobjecten van handgeschept plantaardig papier. Het materiaal vlas is uitgangspunt geweest om deze serie kosmische beelden te maken.

Lees meer...
Vlas Papier

14 Vlas | Papier

De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk.

Lees meer...

13 Verlangen naar buiten, de tijd verdwijnt

Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.

Lees meer...

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden 25 04 > 10 07 2021 Marlies Lageweg, Loes Schepens SPECIMENS Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën.…

Lees meer...

11 Collages In de etalage

De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.

Lees meer...
Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…

Lees meer...
Ilse Pierard Gabi Rets

09 Vonk van Geluk

09 Vonk van Geluk 18 07 > 03 10 2020 Ilse Pierard | Gabi Rets De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en…

Lees meer...

08 Tussenruimte

08 Tussenruimte 04 04 > 04 07 2020 Loes Schepens De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook…

Lees meer...
07 Verbeelde Natuur

07 Verbeelde natuur

07 Verbeelde natuur in papier 18 01 > 28 03 2020 Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier.…

Lees meer...