Huidige expositie

08 Tussenruimte

04 04 > 04 07 2020
Loes Schepens

De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook vergankelijkheid en verandering voor. Door de veranderingen die optreden in de natuur krijgt de mens wisselende zintuiglijke ervaringen.

De (wand)sculpturen die Schepens maakt, met puur natuurlijke materialen, dragen deze zintuiglijke ervaringen uit. Het zijn geen direct herkenbare vormen, ze zijn amorf, abstract, ogenschijnlijk eenvoudig. De werken zijn te herleiden uit natuurlijke omgevingen, dieren, planten en hun structuren. Met deze objecten wil Schepens de onthechting die we met de natuur ervaren vertragen. Ze maken ons bewust van referenties die we zelf op een wandeling aan zee of in de bossen ervaren.

De materialen die Schepens gebruikt zijn een belangrijk onderdeel van de zintuiglijke ervaring. De tactiliteit die ze uitstralen voedt het gevoel dat je de objecten wil aanraken. Tegelijk is ook het arbeidsintensieve maakproces een aanzet tot bewustwording,  verdieping en waardering.

 

Verwachte expositie

09 Vonk van Geluk

18 07 > 03 10 2020
Ilse Pierard | Gabi Rets

Ilse Pierard Gabi Rets

De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en schoonheid van een existentiële waarheid weergeven met een eenvoudige maar intense distillatie van haar eigen artistieke materiaal en taal.
In haar werkproces verkent ze een breed scala aan alledaags verpakkingsmateriaal, transparant papier, zijdepapier, metaalfolie of cellofaan. In het accepteren van slijtagesporen langs de randen en hoeken – sporen van gebruik en behandeling – benadrukt de kunstenaar de kwetsbaarheid en levendigheid van het materiaal.

Gabi Rets speelt met alledaags papier. Gescheurde en verlijmde kranten vormen luchtige lijnconstructies die hun eigen schaduw werpen. Verpakkingen en karton, bestempeld en uitgesneden, werken als uitvergrote cliché’s. Met elkaar vormen alle elementen een uitdijende beeldende woordenschat, waarmee Rets haar figuratieve beeldverhalen in elkaar zet. Afhankelijk van ruimte of thema worden de variabele onderdelen telkens anders gecombineerd, soms letterlijk en figuurlijk in meerdere lagen.

Voor de galerieruimte heeft Rets twee nieuwe series gemaakt, houders en toeschouwers, waarin naast het spel met materiaal en structuur ook kleur een rol krijgt toebedeeld. Terwijl de afgestemde tinten bij de toeschouwers subtiel op de schaduw als thema zinspelen, verwijzen de materiaalkleuren zwart, wit, grijs en bruin van de houders op hun eigen symbolische waarde.

Archief

07 Verbeelde Natuur

07 Verbeelde natuur

07 Verbeelde natuur in papier 18 01 > 28 03 2020 Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier.…

Lees meer...

05 Bron Wonder Wereld

Campers, huisjes en bloemen vormen architectonische stillevens uit wit papier. Tijdens haar master in Animatie raakte Vera van Wolferen geïnspireerd door de fantasierijke werelden die ontworpen worden voor animatiefilms. Miriam L’Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid.

Lees meer...
Ina en Mathilde paperwork

04 Bewogen lijnen

Ina Fekken maakt werk in papier, installaties vormen momenteel de kern van haar oeuvre, haar ander werk komt voort of ontstaat gelijktijdig daarmee. Mathilde van Wijnen is beeld- en toonkunstenaar.

Lees meer...

01 Wij Zijn Open

Kunst en ontwerp producten van papier, vegan watervaste tassen van Claudia Santiago Areal, handgebonden foto- en notitieboeken van Prien en een duurzame honingraatkarton tafel van Cellutex uit de FIn collection.

Lees meer...