Tentoonstelling

20 Plantenkoorts

16 11 2022 > 25 03 2023
Loes Schepens

De laatste jaren is Loes Schepens (weer) meer kunst gaan maken van inheemse Nederlandse planten. De koorts naar het gebruik van puur natuurlijke materialen is als het ware opgelaaid. Misschien heeft het te maken met de bewustwording die we de laatste tijd zien in het belang van de natuur. Dat belang zag Schepens trouwens al eerder maar het krijgt zo een extra begrepen laag. Haar gekozen materialen zoals vlas of teunisbloem zijn een bron van onderzoek en verhalen. Bijvoorbeeld vlas heeft een enorme historie in de linnenindustrie en teunisbloem heeft een medicinale werking. Twee verschillende uitgangspunten die tot verschillende werken leidt. Deze zijn te zien, samen met diverse werken van andere planten in de expositie ‘Plantenkoorts’.

Archief

18 Resonantie Connectie

Door papier te vouwen ontstaat een vouw die niet kan worden verwijderd, net zoals een snijwond een litteken achterlaat. Het litteken kan vervagen, maar het zal altijd het oppervlak markeren.

Lees meer...

17 Proeftuin

Marieke van Mieghem en Loes Schepens werken met natuurlijk materiaal, en zij doen hiermee eindeloze experimenten voordat de het unieke stuk vervaardigd wordt. Dit onderzoek leidt tot inzicht en verdere keuzes.

Lees meer...

16 In Aanraking

Het contact met een materiaal, afgeleid van de natuur, roept een zindering, een herinnering of enig ander oergevoel op. Wij zijn tenslotte nog steeds zoogdieren, onderdeel van die universele natuur.

Lees meer...

15 Stillevens | Kosmos

Annelies Morris maakt collages van papier en schetst ze met draad via borduren met de naaimachine. Juist de imperfectie, hangende draden, gescheurd en transparant papier maken dat het werk karakter heeft. Loes Schepens maakt wandobjecten van handgeschept plantaardig papier. Het materiaal vlas is uitgangspunt geweest om deze serie kosmische beelden te maken.

Lees meer...
Vlas Papier

14 Vlas | Papier

De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk.

Lees meer...

13 Verlangen naar buiten, de tijd verdwijnt

Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.

Lees meer...

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden 25 04 > 10 07 2021 Marlies Lageweg, Loes Schepens SPECIMENS Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën.…

Lees meer...

11 Collages In de etalage

De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.

Lees meer...
Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…

Lees meer...