19 Voor, tussenin en achter
De knipsels van Hans Lankes (Duitsland) gaan verder dan de bekende papercuts. Hij gebruikt het op een radicale, persoonlijke en eigentijdse manier.
De laatste jaren is Loes Schepens (weer) meer kunst gaan maken van inheemse Nederlandse planten. De koorts naar het gebruik van puur natuurlijke materialen is als het ware opgelaaid. Misschien heeft het te maken met de bewustwording die we de laatste tijd zien in het belang van de natuur. Dat belang zag Schepens trouwens al eerder maar het krijgt zo een extra begrepen laag. Haar gekozen materialen zoals vlas of teunisbloem zijn een bron van onderzoek en verhalen. Bijvoorbeeld vlas heeft een enorme historie in de linnenindustrie en teunisbloem heeft een medicinale werking. Twee verschillende uitgangspunten die tot verschillende werken leidt. Deze zijn te zien, samen met diverse werken van andere planten in de expositie ‘Plantenkoorts’.
De knipsels van Hans Lankes (Duitsland) gaan verder dan de bekende papercuts. Hij gebruikt het op een radicale, persoonlijke en eigentijdse manier.
Door papier te vouwen ontstaat een vouw die niet kan worden verwijderd, net zoals een snijwond een litteken achterlaat. Het litteken kan vervagen, maar het zal altijd het oppervlak markeren.
Marieke van Mieghem en Loes Schepens werken met natuurlijk materiaal, en zij doen hiermee eindeloze experimenten voordat de het unieke stuk vervaardigd wordt. Dit onderzoek leidt tot inzicht en verdere keuzes.
Het contact met een materiaal, afgeleid van de natuur, roept een zindering, een herinnering of enig ander oergevoel op. Wij zijn tenslotte nog steeds zoogdieren, onderdeel van die universele natuur.
Annelies Morris maakt collages van papier en schetst ze met draad via borduren met de naaimachine. Juist de imperfectie, hangende draden, gescheurd en transparant papier maken dat het werk karakter heeft. Loes Schepens maakt wandobjecten van handgeschept plantaardig papier. Het materiaal vlas is uitgangspunt geweest om deze serie kosmische beelden te maken.
De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk.
Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.
12 SPECIMENS | Vergeten Zaden 25 04 > 10 07 2021 Marlies Lageweg, Loes Schepens SPECIMENS Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën.…
De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.
10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…
09 Vonk van Geluk 18 07 > 03 10 2020 Ilse Pierard | Gabi Rets De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en…
08 Tussenruimte 04 04 > 04 07 2020 Loes Schepens De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook…
07 Verbeelde natuur in papier 18 01 > 28 03 2020 Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier.…
Stenen zijn de bouwblokken van de kosmos, hier op aarde zijn ze de kristallisatie van de natuur. Ze zijn alles wat wij mensen niet zijn, duurzaam, sterk en onverzetbaar.
Campers, huisjes en bloemen vormen architectonische stillevens uit wit papier. Tijdens haar master in Animatie raakte Vera van Wolferen geïnspireerd door de fantasierijke werelden die ontworpen worden voor animatiefilms. Miriam L’Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid.
Ina Fekken maakt werk in papier, installaties vormen momenteel de kern van haar oeuvre, haar ander werk komt voort of ontstaat gelijktijdig daarmee. Mathilde van Wijnen is beeld- en toonkunstenaar.
In deze tentoonstelling worden werken getoond van Danièle Knirim, Loes Schepens, Toshihiro Hattori en Yuko Ebina.
Mode, milieu en cultuurgeschiedenis komen samen in deze unieke tentoonstelling van papieren en kartonnen schoenen. Met Heleen Overbeek en het virtual Shoe Museum.
Kunst en ontwerp producten van papier, vegan watervaste tassen van Claudia Santiago Areal, handgebonden foto- en notitieboeken van Prien en een duurzame honingraatkarton tafel van Cellutex uit de FIn collection.