Huidige expositie

14 Vlas! | Papier!

16 10 2021 > 15 01 2022
Vlas! | Linen Stewards 2020
Steef Muller | Liefdewerk met oud papier

Vlas! | Linen stewards 2020
De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
In 2020 hebben 29 deelnemers, de ‘linen stewards’, gezamenlijk een biologisch vlasveld geteeld. In dat jaar is er in de zomer lijnzaad gezaaid, onkruid gewied en zijn de planten geroot en geoogst. Dat allemaal onder de omstandigheden en inspiratie die de natuur heeft geboden op het veld. In de winter is het vlas verwerkt, de zaden zijn eraf gerepeld, de bast is verwijderd. Daarna is het gekamd en de lange vezels zijn tot linnen gesponnen. Met de korte overgebleven vezels is papier gemaakt. Na dit lange proces zijn er door een aantal ontwerpers en kunstenaars: Henrike Gootjes, Maaike Gottschal, Hans Hutting, Heleen Klopper, Kelly Konings, Marieke van Mieghem en Loes Schepens objecten gemaakt die een representatie zijn van hun eigen bovengenoemde ervaringen, met een vertaling naar een eigengemaakt voorwerp.
In opdracht van de Crafts Counsil Nederland heeft Theodorus Johannes (filmmaker en fotograaf, onderzoeker en storyteller) een documentaire gemaakt van het verwerkingsproces. Deze documentaire is te zien in de tentoonstelling.
*The Linen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common and Crafts Council Nederland.

 

Steef Muller | Liefdewerk met oud papier
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk. Volgens Muller maakt kunst de werkelijkheid draaglijk door er een andere werkelijkheid naast te plaatsen. ‘Zo verstaan we alles in de wereld’.
In sensitiviteit van kleur en structuur valt hem op: pakpapier heeft de kleur van aardappelen, of van nat zand. Karton is vaak grijs als de winterse lucht. Karton kan golven en rimpelen en het geeft een zachte huid als bescherming voor hetgeen we verpakken. Dit papier is een ondergewaardeerd bulkproduct, overal om ons heen zien we het gebruikt worden, om daarna als afval behandeld te worden.
Muller geeft met de grondbeginselen als verfrommelen, samenbinden, verscheuren, knippen en plakken dit gebruiksmateriaal een nieuw leven. Hij gebruikt zwarte inkt en penseel om er tekeningen op te maken. De collages, tekeningen en objecten vormen zijn nieuwe werkelijkheid. Hij wil naast onze wereld, die is vol van ordening, perfectie en voorspelbaarheid, de onvolmaaktheid en vergankelijkheid ervan laten zien. En dat boeit en verrast.

Archief

13 Verlangen naar buiten, de tijd verdwijnt

Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.

Lees meer...

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden 25 04 > 10 07 2021 Marlies Lageweg, Loes Schepens SPECIMENS Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën.…

Lees meer...

11 Collages In de etalage

De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.

Lees meer...
Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…

Lees meer...
Ilse Pierard Gabi Rets

09 Vonk van Geluk

09 Vonk van Geluk 18 07 > 03 10 2020 Ilse Pierard | Gabi Rets De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en…

Lees meer...

08 Tussenruimte

08 Tussenruimte 04 04 > 04 07 2020 Loes Schepens De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook…

Lees meer...
07 Verbeelde Natuur

07 Verbeelde natuur

07 Verbeelde natuur in papier 18 01 > 28 03 2020 Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier.…

Lees meer...

05 Bron Wonder Wereld

Campers, huisjes en bloemen vormen architectonische stillevens uit wit papier. Tijdens haar master in Animatie raakte Vera van Wolferen geïnspireerd door de fantasierijke werelden die ontworpen worden voor animatiefilms. Miriam L’Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid.

Lees meer...
Ina en Mathilde paperwork

04 Bewogen lijnen

Ina Fekken maakt werk in papier, installaties vormen momenteel de kern van haar oeuvre, haar ander werk komt voort of ontstaat gelijktijdig daarmee. Mathilde van Wijnen is beeld- en toonkunstenaar.

Lees meer...