Huidige expositie

12 SPECIMENS | Vergeten Zaden

25 04 > 03 07 2021
Marlies Lageweg, Loes Schepens

SPECIMENS

Voor het lopende project SPECIMENS concentreert beeldend kunstenaar Marlies Lageweg zich op het ‘economisch planten- en zadenarchief’ van Naturalis, een materialenbibliotheek van de koloniale geschiedenis, bijeengebracht door Nederlandse onderzoekers en handelsondernemingen die hielpen met het ontsluiten van de koloniën. SPECIMENS reflecteert op een verschuiving in het denken in termen van ‘Nederlandse handelsgeest en economische belangen (gerepresenteerd door de zaden en planten in het archief) naar imperialisme als onderdeel van een kapitalistisch systeem dat kon floreren dankzij het op wereldschaal exploiteren van mensen, dieren, planten en grondstoffen. Door zaden en planten uit het archief te ontdoen van dit economische label en ze in een nieuwe context te plaatsen verbeeldt Lageweg alternatieve geschiedenisverhalen. Zoals bijvoorbeeld een groep werken rondom de rijstkorrel Blaka Alesi die Lageweg ontkiemde en opkweekte. Een ander voorbeeld uit het archief is de Papaver Somniferum, waarvan de manipulatie bijgedragen heeft aan het succes van de VOC, ’s werelds eerste multinational.

In SPECIMENS werkt Lageweg samen met etnobotanicus prof. dr. Tinde van Andel, die onderzoek deed naar het rijstverhaal en de manier waarop menselijke populaties en plantensoorten migreerden van Afrika naar de Nieuwe Wereld.

Vergeten Zaden
In Nederland is er behoefte aan herstel van inheemse planten. Dit is cruciaal voor het voortbestaan van flora en fauna. Onder andere voor het bedreigde voortbestaan van (wilde) bijen, is meer biodiversiteit noodzakelijk. Maar ook door klimaatverandering zal inheemse natuur op meerdere punten belangrijker worden. ‘Vergeten zaden’ vraagt aandacht voor deze oorspronkelijke planten.
Acht plantensoorten (van knoopkruid tot teunisbloem) vormen de basis van deze installatie van handgeschept papier. De zichtbaarheid en waarneembaarheid van de plantaardige vezels, kleur, transparantie en structuur maken de plantensoorten specialer en uitbundiger. Zij moedigen de toeschouwer aan om ons historisch erfgoed en het belang van de natuur van dichterbij te bekijken, te voelen en te beseffen. Dit papier project past in het werk van de laatste jaren van Schepens, die de onthechting die we met de natuur ervaren, wil laten vertragen.
Met speciale dank aan Peter de Groot van Biodivers, voor de samenwerking en aanlevering van de plantensoorten. Dank gaat ook uit aan het Groninger instituut voor Archeologie GIA /Duits Archeologisch Instituut Berlijn DAI voor het gebruik van de microscopische opnamen van zaden (uit de Digitale Zaden Atlas) door R.T.J. Cappers, R.Neef & R.M.Bekker.

Archief

11 Collages In de etalage

De Collage Lente expositie, met kleurrijke collages, gemaakt door diverse kunstenaars: Frances van Gool, Marte Haverkamp, Caroline Ellerbeck en Danièle Knirim. Thema’s zijn de natuur, architectuur, alledaagse voorwerpen en mensen.

Lees meer...
Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen

10 Zwevende Waarnemingen 17 10 2020 > 05 01 2021 H.E.R.B.S. Paper | Danièle Knirim H.E.R.B.S. Paper, Een project door FANT, Studio Nienke Hoogvliet en Loes Schepens Na een lang onderzoek ontdekte Studio Nienke Hoogvliet dat kruiden gebruikt als textielverf een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Maar het verfproces produceert afval – de…

Lees meer...
Ilse Pierard Gabi Rets

09 Vonk van Geluk

09 Vonk van Geluk 18 07 > 03 10 2020 Ilse Pierard | Gabi Rets De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en…

Lees meer...

08 Tussenruimte

08 Tussenruimte 04 04 > 04 07 2020 Loes Schepens De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook…

Lees meer...
07 Verbeelde Natuur

07 Verbeelde natuur

07 Verbeelde natuur in papier 18 01 > 28 03 2020 Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier.…

Lees meer...

05 Bron Wonder Wereld

Campers, huisjes en bloemen vormen architectonische stillevens uit wit papier. Tijdens haar master in Animatie raakte Vera van Wolferen geïnspireerd door de fantasierijke werelden die ontworpen worden voor animatiefilms. Miriam L’Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid.

Lees meer...
Ina en Mathilde paperwork

04 Bewogen lijnen

Ina Fekken maakt werk in papier, installaties vormen momenteel de kern van haar oeuvre, haar ander werk komt voort of ontstaat gelijktijdig daarmee. Mathilde van Wijnen is beeld- en toonkunstenaar.

Lees meer...